Badem Dal Kanseri


Latincesi

Hastalık Tanımı

Pseudomonas amygdali'mn minimum gelişme sıcaklığı 3°C ve maksimum 320C,-dir. Termal ölüm noktası 46°C'dir. Bakteri, kışı badem ağacındaki kanser yara­larında ve yaprak izlerinde geçirmektedir.

Yaşayış

Hastalığın en önemli belirtisi, yıllık sürgünlerde, dal ve gövdede oluşan kahverengi kanser yaralarıdır. Ağaçlar erken ilkbaharda henüz dormant dönemde iken, yaprak izlerinin bulunduğu kabuk kısmında zamanla uzunlamasına bir çatlaktan odun kısmına doğru yayılan şişkinlikler oluşur. Enfekteli kabuk dokusu parça parça yarılır ve kanserler açılır. Bu oluşan kanserlerin kenarları kahverengi, kabarık, şişkin ve 0.5-2 cm uzunluğundadır. Gözler etrafında yayılan kanser yaraları ise gözlerin ölmesine ve ürün azalmasına neden olurlar. Bu kanser yaraları yıldan yıla büyürler. Hastalığa yakalanmış ağaçlarda gelişme ve yaprak durumu zayıflar, ağaç zamanla kurur. Hastalık enfekteli üretim materyalleri ve hasatta kullanılan sırıklarla yayılır

Kültürel Önlemler

- Aşı kalemlerinin ve aşı aletlerinin temiz olması gereklidir. - Kanserle bulaşık bahçelerde budama işlemi ağustos-eylül aylarında yapılmalıdır. Budama aletleri sık sık %3'lük lizol eriyiğine veya % 10'luk sodyum hipokloride batınlmalıdır. Budama artıkları hemen yakılmalıdır. - Kanserle bulaşık bahçelerde hasat sırıkla değil elle yapılmalıdır. - Budama yerlerine %5'lik göztaşı eriyiği sürülmeli, göztaşı kuruduktan sonra da aşı macunu ile kapatılmalıdır. - Yeni bahçe tesis ederken hastalığa dayanıklı badem çeşitleri dikilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Ağacın her tarafının iyice ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.

İlaçlama Zamanı

1. ilaçlama: Sonbaharda yapraklar %75 oranında dökülünce, 2. ilaçlama: İlkbaharda çiçek tomurcuklarının patladığı ve kırmızı uçların görüldüğü pembe dönemde yapılır.




Yorum Yaz

tarimziraaat.com © 2008