Latincesi
Prunus necrotic ringspot ilarvirus (PNRSV)
Hastalık Tanımı
Virüs 23, 25 ve 27 nm çapında izometrik tek sarmal RNA yapısında partiküllere sahiptir. Her bir partikülün nükleik asit oram %16, protein oranı ise %84'tür. Prunus necrotic ringspot ilarvirus*\x kalem, aşı gözü, tohum ve polen ile taşınır. Tohumla taşınma oranı, Prunus pennsyivanicarda %80'nin üzerinde, Mahlep e %53, Kuş kirazı %15'tir. Şeftali tohumları ile düşük oranda taşındığı saptanmıştır. Virüs mekanik olarak da taşınır. Ancak bitkilerin birbirleri ile temasıyla taşınmaz.
Yaşayış
Virüsün belirtileri bazı konukçularda süreklidir. Bazı konukçularında ise latent olarak kalır. Kirazlarda, İlkbaharda ağaçta sürgün başladıktan hemen sonra, yapraklarda açık ve koyu yeşil beneklenme, nekrotik çizgi ve halkalar şeklinde lekeler görülür. Bu lekeler genellikle şekilsiz olup nadiren yuvarlaktır. Zamanla lekeler dökülünce yaprak delik deşik bir görünüm alır. Ayrıca yaprak şekli bozulur. Belirtiler çeşide göre değişebilir Vişnelerde ise; enfeksiyonun ilk yılında, hastalığa yakalanan ağaçlar çiçek açmaz, kapalı tomurcuk halinde kalarak kahverengileşir ve kurur. Açan çiçeklerde ise taç yapraklar ve dişi organ oluşmaz. Yaprak tomurcuklan geç ve zor teşekkül eder. Yapraklar normale göre daha küçük, şekilleri bozuk, kenarları yukarıya doğru kıvrık olur. Aynı zamanda, yapraklarda açık yeşil halkalı lekeler, çizgiler ve kahverengi nekrotik lekeler oluşabilir. Bu lekeler daha sonra dökülür ve yaprak delik deşik bir görünüm kazanır. Enfeksiyonun ikinci yılında, çiçek ve yaprak oluşumu normale döner. Yaşlı yapraklarda nekrotik ve halkalı lekeler görülmezken, genç yapraklarda hafif san mozaik benzeri lekeler görülür. İkinci yıl gelişen sürgünlerin yapraklarında enasyonlar oluşabilir. Şiddetli enfeksiyonlarda çıplak sürgün oluşumu görülür. Bunu, ağaçlarda gelişme geriliği ve ölüm takip eder. Şeftali yapraklarında ise kahverengi çizgi ve halkalara yol açar. Virüs %50'ye kadar verim düşüklüğüne ve fidanlıklarda da %60'a kadar anaç kalem uyuşmazlığına sebep olmaktadır. Ülkemizde sert çekirdekli meyve yetiştirilen bölgelerde sınırlı olarak görülmektedir.
Kültürel Önlemler
- Yeni kurulan fidanlık ve bahçelerin eski bahçelerden uzakta, virüsten ari fidanlarla kurulması gereklidir. - Fidanlıklar her vejetasyon döneminde kontrol edilerek, hastalık belirtileri gösteren fidanların hemen sökülüp yok edilmesi hastalığın yayılma oranını azaltır. - Sertiflkasyon programı dahilinde elde edilen sağlıklı üretim materyali ve fidan kullanılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama Zamanı
Yorumlar (1)
tarimziraaat.com © 2008
Bugün > İzmir/Karabağlar Hemen teslim Satılık Zeytinyağı
Dün > Bingöl/Merkez Mart Sonu teslim Buğday (Ekmeklik) alımı
Dün > Afyonkarahisar/Şuhut Hemen teslim Satılık Patates
14.04.2025 > Çorum/Merkez Hemen teslim Satılık Tarla
14.04.2025 > Ankara/Çankaya Hemen teslim Patates alımı
>> 1 dönümden kaç kg Bamya alınır
>> Hindi kaç günde yumurtadan çıkar
>> Hangi şehirde kimler salyangoz alıyor?
>> lavanta yağı ihtiyacı olan için yeni distilasyon yapılmış 12 kg yağımız mevcut. 05343965484
>> Ağaç dalı budama makinesi ve testeresi alırken gözünüz arkada kalmasın
Bugün -13:27 Kırşehir / Merkez Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Bugün -12:53 Bursa / İnegöl Yonca Balyası fiyatları paylaşıldı
Bugün -11:26 Hatay / Erzin Mandalina fiyatları paylaşıldı
Dün -23:36 Nevşehir / Derinkuyu Kabak çekirdeği fiyatları paylaşıldı
Dün -22:30 Tekirdağ / Süleymanpaşa Sığır kesim fiyatları paylaşıldı
Diğer paylaşılan piyasa fiyatları >>