Domates Bakteriyel Benek Hastalığı


Latincesi

(Pseudomonas syringae pv. tomato ) (Okabe) (Young, Dye, Wilkie)

Hastalık Tanımı

P. syringae pv. tomato 0.7-1.2X1.5-2.0 mikron boyutlarında, gram negatif, 1-3 polar kamçılı, aerobik karakterli bir bakteridir. Sakkaroz Nutrient besi yerinde beyaz, yuvarlak, parlak koloni verir. Optimum gelişim sıcaklığı 20-25°C, maximum ise 33°C dir. Etmen tohumla taşınabildiği gibi, toprakta hastalıklı bitki kalıntıları üzerinde saprofitik olarak 1-2 yıl canlılığını koruyabilir. Enfeksiyon, tohum yüzeyinde bulunan bakteriler yanında topraktaki hastalıklı bitki kalıntılarından sağlıklı fideye bulaşmayla başlayabilir. Sekonder bulaşmalar bitkide herhangi bir nedenle açılmış yaralardan veya doğal açıklıklardan olmaktadır.

Yaşayış

Etmen yaprak, sap, çiçek ve meyve saplarında kahverenginden siyaha kadar değişen renkte lekeler, meyvelerde ise çaplan 1 mm yi geçmeyen yüzeysel kabarcıklar şeklinde belirti verir. Yapraktaki lekeler önceleri küçük, yuvarlak, koyu renkli ve sınırsızdır. Bu lekeler zamanla birleşerek büyük lekeler meydana gelir. Özellikle ilk çiçeklerde hastalık görülürse, meyve tutumunu etkileyeceğinden büyük ürün kaybı olur. Meyvelerdeki lekeler deformasyona neden olduğundan domatesin ticari değerini düşürür. Dünyada ve ülkemizde domates üretimi yapılan yörelerde genellikle hastalığa rastlanılmaktadır. Özellikle örtü altı domates üretim alanlarında yaygındır.

Kültürel Önlemler

Fide döneminde belirti gösteren bitkiler tarlaya şaşırtılmamalı ve yok edilmeli Seralarda havalandırmaya özen gösterilmeli ve aşırı nem birikimi önlenmeli Enfekteli bitki artıkları yok edilmeli Bulaşma alanlarında l yıllık ekim nöbeti uygulanmalı Hastalık tohumla da taşındığından temiz alanlardan tohum alınmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Fide ve tarla döneminde yapılacak olan yeşil aksam ilaçlamaları kaplama olarak yapılmalıdır. Özellikle örtü altı domates üretiminde ilaçsız alan kalmamasına özen gösterilmelidir ve bitki yüzeyinde ıslaklık söz konusu ise bitkilerin yüzeyi kuruduktan sonra ilaçlama yapılmalıdır.

İlaçlama Zamanı

Domates bakteriye! benek hastalığı ile mücadele yeşil aksam ilaçlamaları şeklinde yürütülür. Yeşil aksam ilaçlamaları fidelikte veya tarlada hastalık görülür görülmez koruyucu olarak, fide döneminde haftada bir, tarla döneminde ise 8-10 gün ara ile 2-3 uygulama yapılmalıdır. Seralarda uygulama sayısı arttırılabilir.




Yorum Yaz

Yorumlar (1)

Aynı hastalığın (P. syringae) bir başka türünü mısır bitkisinde de görmekteyim. İlaçlama olarak aynı tür ilaçları mı kullanmalıyım? Hastalık çok aşırı yayılır ve verimi düşürür mü? Teşekkürler, kolay gelsin.

Çağrı ÇOLAK , 22.04.2016


tarimziraaat.com © 2008